Samen met onze leden zet Culinaria Nederland koers naar een duurzame en groene toekomst in de voedingsindustrie. We geloven dat verduurzaming een essentiële pijler is voor het behoud van onze planeet en streven ernaar om samen met onze leden, bedrijven actief in de productie van soepen, sauzen en azijn, een positieve impact te maken.
Belang van verduurzaming in de voedingsindustrie
De bedrijfswereld wordt steeds bewuster van het effect van duurzaam produceren. Culinaria Nederland ziet het cruciale belang van verduurzaming in de voedingsindustrie. Ons streven gaat verder dan alleen smaakvolle producten; het omvat ook een verantwoordelijke benadering van ecologische, ethische en sociale aspecten in onze productieketen. Onze leden streven er op hun beurt weer naar hun ecologische voetafdruk te minimaliseren door gebruik te maken van duurzame verpakkingsmaterialen en energie-efficiënte productiemethoden. De ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd van leveranciers die zich inzetten voor milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Zo kunt u niet alleen genieten van hun producten, maar ook bijdragen aan een betere wereld.
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)
Culinaria Nederland heeft zich toegewijd aan Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Via de jaarrapportage en ondertekening van de FNLI, levert Culinaria Nederland haar bijdrage aan het IMVO Convenant Voedingsmiddelen, samen met andere brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en de Rijksoverheid. We nemen deel aan een gezamenlijke inspanning om risico's op mensenrechtenschendingen en milieuschade te beperken. Jaarlijks rapporteren we over de voortgang van deze initiatieven via de FNLI.
Energietransitie
In onze inzet voor duurzaamheid speelt de energietransitie een prominente rol. Onze leden, variërend in productsoort, bedrijfsgrootte en afzetmarkt, spannen zich gezamenlijk in om hun productieprocessen en opslagmethoden te verduurzamen. Het verminderen van energiegebruik is niet alleen een doel, maar een actieve bijdrage aan een schonere toekomst.
Verduurzamen van verpakkingen
Bij Culinaria Nederland hebben we ons aangesloten bij de ambities van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) voor duurzame verpakkingen. Onze focus ligt op drie centrale ambities: recyclebare voedselverpakkingen, duurzaam en verantwoord materiaalgebruik, en eenduidige communicatie met en voor consumenten. Deze doelen omarmen we als een stap richting een meer circulaire en milieuvriendelijke verpakkingspraktijk.
Culinaire en duurzame voedselverpakkingen
Circulariteit is een belangrijk middel om klimaatdoelen te realiseren. Het verpakkend bedrijfsleven heeft een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om circulariteit van verpakkingen. Voedingsmiddelenproducenten hebben ambitieuze doelen en werken samen met partners aan het sluiten van de ketens. Ketenpartners moeten ervoor zorgen dat activiteiten, innovaties en investeringen in elkaars verlengde liggen.
Met het handvest ‘Circulair en duurzaam verpakken’ wil FNLI deze ketensamenwerking verder intensiveren en leden inspireren en ondersteunen bij het circulair ontwerpen van hun verpakkingen.
Design guidelines
Op basis van dit handvest heeft FNLI samen met NRK Verpakkingen design guidelines voor kunststof verpakkingen opgesteld waarmee wij leden ondersteunen bij het circulair ontwerpen van verpakkingen. Interesse in deze guidelines? Vraag ze aan via onderstaand formulier: