Onze producten

Kijk eens op de websites van onze leden om te zien welke heerlijke producten zij zoal maken!

 

Sauzen zijn smaakmakers

Onze leden maken heel veel lekkere producten zoals sauzen voor bij de maaltijd. Een goede saus geeft een gerecht iets extra’s, het maakt het gerecht nóg smaakvoller. Saus heeft een onmisbare rol op ons bord en in de keuken. Het bindt smaken aan elkaar, zorgt voor een verrassend contrast en maakt van de losse onderdelen één geheel. Kortom, sauzen verrijken de smaak van een gerecht en van lekker eten wordt iedereen toch blij!

Een saus wordt meestal bij of over een gerecht gegeten om een lekkere smaak toe te voegen. Voorbeelden van een saus zijn mayonaise, fritessaus, curry, ketchup, mosterd, maar ook knoflooksaus, cocktailsaus, etc. Dit worden ook wel koude sauzen genoemd. Een voorbeeld van een warme saus is satésaus of hollandaisesaus.

De in sauzen gebruikte plantaardige oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze oliën hebben gunstige gezondheidseffecten, zoals een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast kunnen deze plantaardige oliën helpen bij het beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omega 3-vetzuren, zoals in raapzaadolie zit, bevorderen de aanmaak van HDL-cholesterol, wat helpt bij het ‘opruimen’ van het slechte LDL-cholesterol in het bloed.

Schema zonnebloemolie, olijfolie en sojaolile

Mayonaise


De bekendste saus is toch wel mayonaise. Échte mayonaise, het origineel, bestaat historisch uit 80% plantaardige olie, 6% eigeel en 14% natuurlijke ingrediënten. zoals natuurazijn, mosterd en kruiden voor de smaak. Wanneer je deze ingrediënten mengt, krijg je een mooie romige substantie (zgn. olie-in-water-emulsie) die ‘mayonaise’ mag heten. In de Nederlandse en Belgische Warenwet is de naam zelfs vastgelegd en beschermd; een product mag alleen ‘mayonaise’ genoemd worden wanneer het ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.

De toepassing van mayonaise kent vele gebruiksmomenten; mayonaise wordt gegeten bij aardappelen, frites en snacks, maar ook bij salades, een sandwich en bij de gewone warme maaltijd. Inmiddels bestaan er diverse varianten met minder vet – en dus minder calorieën – die geen mayonaise mogen heten, maar wel nog steeds erg lekker en rijk aan onverzadigde vetzuren zijn.

Soorten mayonaise uitgelegd

Om de olie, azijn en mosterd te kunnen mengen – wat ze van nature niet doen – wordt eigeel toegevoegd en ontstaat een emulsie, een geëmulgeerde saus. Bijvoorbeeld knoflooksaus en cocktailsaus zijn ook geëmulgeerde sauzen.

 

Fritessaus

Fritessaus is een populaire en zacht romige saus met slechts 25% vet, dit in tegenstelling tot de 70-80% vet die in de meeste mayonaises zit. In fritessaus wordt (een deel van) het vet vervangen door water en natuurlijk zetmeel.
De hedendaagse consument is steeds bewuster bezig met voeding en de samenstelling van producten. Steeds vaker wordt een product als fritessaus dan ook bewust gekozen omdat het een gezonder alternatief is voor mayonaise. Fritessaus bevat minder vet dan mayonaise, maar is wel bereid met iets meer suiker. Fritessaus bevat ruim 50% minder calorieën dan mayonaise en is in principe een gezonder alternatief voor mayonaise.


Fritessaus is een veelzijdig te gebruiken saus. Het is lekker bij aardappeltjes, frites, een kroket of frikandel. Steeds vaker wordt fritessaus gebruikt bij het bereiden van salade, saladedressing of een eiersalade. Fritessaus is ook erg lekker bij een belegd broodje, een club sandwich en ideaal als basis voor zelfgemaakte sauzen.

 

Curry

Curry, ook bekend onder de naam Currysaus, Curry Gewürz of Curry Gewürz Ketchup is een in België, Denemarken, Duitsland en Nederland veel gegeten saus. De populaire, zoet pittige currysaus met een hoog aandeel kruiden en specerijen is een smaakmaker bij veel gerechten. In Vlaanderen en Duitsland wordt deze saus Curry Ketchup genoemd. In Nederland en België is curry onderdeel van de ‘frietje speciaal’ saus. Men krijgt dan frietje of een snack met mayonaise/fritessaus, curry en gesnipperde uitjes. In Duitsland wordt currysaus vooral gegeten bij de Currywürst.

 

Ketchup

Ketchup of tomatenketchup is een veelzijdige saus die als smaakmaker wordt gebruikt bij maaltijden, snacks en tussendoortjes. Het eerst bekende recept voor tomatenketchup stamt uit 1812. Het hoofdbestanddeel van tomatenketchup is – zoals de naam al zegt – tomaat. Schone, gezonde, rijpe tomaten, waarvan schil en pitten zijn verwijderd, of andere tomatenproducten zoals tomaten-concentraat. Hieraan worden dan ingrediënten toegevoegd zoals azijn, (eventueel) suikers, zout en (extracten van) aromatische ingrediënten, zoals uien en kruiden.

 

Soepen: een gezonde lunch, diner of snack

Of het nu gaat om een snelle lunch, een voedzaam diner of een hartige snack tussendoor, met de soepen van onze leden heeft u altijd een gezonde en smakelijke maaltijd binnen handbereik. Binnen enkele minuten kunt u een warme, voedzame maaltijd op tafel zetten die zowel lekker als gemakkelijk is. Deze soepen zijn zorgvuldig samengesteld, waarbij traditionele recepten worden gecombineerd met moderne technieken. Met een sterke focus op kwaliteit en smaak worden er regelmatig nieuwe soepen ontwikkeld, waarbij de laatste gezondheidsontwikkelingen niet uit het oog worden verloren.
Producenten in de keten werken nauw samen om producten te verbeteren en te innoveren. We zien sterke trends richting vegan, duurzaamheid en gezondere producten, en hier wordt zo goed mogelijk op ingespeeld. Daarnaast wordt er samengewerkt met kenniscentra om grote stappen te zetten in het verlagen van zout in de producten. Om de NutriScore te verbeteren wordt er niet alleen gewerkt aan zoutverlaging. Ook het verlagen van suiker en het toevoegen van vezels en (plantaardige) eiwitten, bijvoorbeeld door peulvruchten, levert hieraan een positieve bijdrage. Hierbij ligt de focus op het behoud van smaak in bestaande producten en het ontwikkelen van verfrissende, maar herkenbare smaken in nieuwe producten.

Overzicht soepen


Sojasaus: koken, marineren, dippen

Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen, water, tarwe en zout. Er worden geen additieven, kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakversterkers gebruikt. Sojasaus kennen wij vooral als ‘toevoeging’ tijdens het koken, in saladedressings of dipsauzen en eigenlijk alleen bij sushi als sausje bij de maaltijd. Door de hartige (zoute) umamismaak is sojasaus een goede zoutvervanger. Overigens wordt er ook al sojasaus geproduceerd die 43% minder zout bevat.

Er is een verschil tussen sojasaus en ketjap, alhoewel beide van sojabonen gemaakt. Soja is altijd zout van smaak, terwijl ketjap een stuk zoeter is. Verder is ketjap wat stroperig en sojasaus dun en vloeibaar.
Bij de productie van sojasaus blijft er als restproduct zgn. ‘soy cake’ over, deze wordt vervolgens gebruikt voor diervoeding.

 

Mosterd: een caloriearme opkikker

Mosterd, gemaakt van mosterdzaad, azijn, zout en kruiden, biedt niet alleen een unieke smaakervaring, maar kan ook bijdragen aan een gezondere levensstijl. De scherpte van mosterd wordt bepaald door het soort mosterdzaad, waarbij varianten zoals geel, bruin en oriëntaals het meest gebruikt worden. Verschillende soorten azijn, zoals appelazijn en wijnazijn, voegen een subtiele zuurheid toe, waardoor mosterd veelzijdig is in de keuken.

Mosterd fungeert niet alleen als smaakmaker, maar wordt ook al eeuwenlang gewaardeerd om zijn potentiële voordelen voor de spijsvertering. Het gebruik ervan bij vette snacks, zoals kroketten en gehaktballen, kan helpen bij een betere vertering dankzij de aanwezigheid van etherische oliën in mosterdzaad.

Voeg een vleugje mosterd toe aan je favoriete gerechten en geniet niet alleen van de smaak, maar ook van de mogelijke gezondheidsvoordelen die deze veelzijdige smaakmaker te bieden heeft.

 

 

Azijn: het zurige accent met pit

Azijn is een verzamelnaam voor producten die azijnzuur als werkzame stof hebben. Azijnzuur wordt op verschillende manieren verkregen. De azijnzuur in natuurazijn wordt altijd verkregen uit een biologische oorsprong (bijv. uit suikers van planten). Natuurazijn is te gebruiken als voedingsmiddel of ingrediënt. Synthetische azijn heeft als oorsprong fossiele brandstoffen.

Bekijk de infographic